Locatie

Inspirerende omgeving

Luctor et Emergo: Dé lijfspreuk van Zeeland!

Waar De Nieuwe Poort ‘bevrijding van de wateren’ vaker thematiseert, is ook in Zeeland de strijd met het water een terugkerend thema. Het Zeeuwse eiland Noord-Beveland is omringd door water en omlijst door dijken. De geschiedenis van het eiland kent vele overstromingen, maar ook veel grote projecten die zijn opgetuigd om de strijd tegen het water te winnen. En vergis je niet, die strijd is nog altijd gaande. Zeker met klimaatverandering en een stijgende zeespiegel wordt de wateruitdaging alleen maar groter. Het water is dus een vernietigende kracht, maar tevens een bron van leven. Vijand én bondgenoot, geschiedenis én toekomst tegelijkertijd. 

Voor anker

Door de centrale ligging werd Noord-Beveland zelfs een knooppunt in het handelsnetwerk van de Romeinen. Het eiland was een bloeiende handelsnederzetting met dito haven van de Romeinse tijd tot de eerste overstromingen. De meeste plaatsen in Zeeland zijn havensteden of vissersdorpjes, waar de mensen vroeger leefden van de zee. Ook nu nog vind je in Zeeland volop restaurantjes waar je heerlijke verse vis of zeevruchten kan eten zoals in het restaurant van De Nieuwe Poort dat rechtstreeks werkt met Neeltje Jans, Kingfish en mossel- en oestervissers uit de Oosterschelde. Maar de mooiste leverancier van De Nieuwe Poort is wel de Zeeuwse Zilt van zeekraalkweker en -teler Hubrecht Janse. Met zijn Zweedse sloep steekt hij vanaf Wolphaartsdijk het Veerse meer over naar De Nieuwe Poort in Kortgene om in het seizoen elke dag verse zeekraal te brengen. 

Start-ups houden zich in Zeeland bezig met aquacultuur waarin Noord-Beveland nationaal koploper is. Sinds kort wordt er in Zeeland ook zeewier gekweekt. Zeewier is de groene grondstof van de toekomst. Het kan het antwoord zijn op de vraag hoe we duurzaam de groeiende wereldbevolking gaan voeden. Het Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve op Noord-Beveland doet onderzoek naar en ondersteunt agrariërs bij de overstap naar innovatieve technieken en teelten gericht op de wereldmarkt. Naast de uitdaging voor de agrarische sector om te verduurzamen en haar CO2-uitstoot te verminderen is er een groeiende vraag naar voedsel voor de groeiende wereldbevolking. Op Noord-Beveland wordt er nagedacht over steeds efficiënter produceren van grote hoeveelheden voedsel.