Over The New Port en initiator Ruben van Zwieten

Onze Inspiratie

Over de laatste vijftig jaar heeft de secularisatie van de westerse maatschappijen geleid tot lege kerken. Dit heeft geresulteerd in meer individuele vrijheid, maar een brandend verlangen naar verbinding en zingeving bleef over. Waar kunnen we dit vinden, nu we het niet langer in de kerk kunnen vinden? Wie zal de katholieke en protestantse kerk, vijfhonderd jaar na Martin Luther, hervormen?

Bij de Nieuwe Poort gaan we terug naar de originele bronnen, waar een hoop wijsheid voor de moderne tijd kan worden gevonden. Openheid voor iedereen is het nieuwe credo. De Nieuwe Poort gelooft in de solidariteit van alle mensen als broeders en zusters in de wereld, of zoals het Europese volkslied luidt: “Alle Menschen werden BrĂ¼der!”

We willen voorzien in ankers voor de turbulente wateren van ons moderne persoonlijke leven en haastige maatschappij. Vandaar de naam De Nieuwe Poort: een poort waar iedereen kan aanmeren, op zoek naar zijn of haar persoonlijke ankers van connectie en zingeving.

Naast persoonlijke ankers zoeken we deze ook voor de westerse beschaving. Daarom wekken we bronnen uit de Europese canon weer tot leven; van bijbelverhalen tot Shakespeare, en van Aristoteles tot Rousseau. De Nieuwe Poort is ervan overtuigd dat dit de enige manier is om onze wortelen in dit continent te begrijpen, terwijl we inzicht verkrijgen in Europa’s gewenste pad voor de toekomst.

Meer informatie over Stichting De Nieuwe Poort Zeeland